Deyrolle

Halverwege de Rue du Bac ligt de oude winkel van taxidermist Deyrolle. De Rue du Bac is gemakkelijk te vinden, want de straat ligt vlakbij het beroemde Musée d’Orsay in Parijs. Zoek naar nr 46. In de etalage ligt tuingereedschap. Schroom niet en loop naar binnen, want U bent op het goede adres aangekomen. Beklim de fraaie houten trap achter in de winkel en u komt terecht in een wonderbaarlijk rariteitenkabinet van opgezette dieren. Welkom in de winkel van Deyrolle die hier in 1831 werd opgericht.

Een struisvogel staat naast een Siberische tijger. Een ijsbeer flirt met een konijn en de bever concurreert met de toekan. Schuif voorzichtig een houten la open en honderden kleurrijke vlinders en insekten uit diverse continenten zullen hun pracht tonen. Vergaap u aan exotische vogels in de vitrines, schelpen met bizarre vormen en mineralen met onuitsprekelijke namen. Realiseert u zich dat alles wat hier getoond wordt te koop is. Veel plezier op deze ontdekkingstocht.

46, Rue du Bac
75007 Parijs
00 33 (0) 1 42 22 30 07
Metro: Rue du Bac

Uit het boek, in hoofdstuk 10, De Ménagerie:

‘In een ver verleden leende Berthe Morisot mij een boek uit met de titel L’Origine des espèces, geschreven door een zekere Charles Darwin. Mijn schoonzus zei: ‘Dit boek moet u absoluut lezen, madame Manet.’ Blijkbaar was ze nogal onder de indruk van de theorieën van deze vent. Ik heb de eerste bladzijden van het boek doorgebladerd, maar het daarna gesloten, terzijde geschoven en nooit meer geopend. Het is niet bepaald dameslectuur kan ik u verzekeren.’

Volgens zijn evolutietheorie stammen u en ik af van de mensapen.’
‘Monsieur, u wilt toch niet beweren dat wij mensen een onderdeel zijn van de natuur? Ik zal u eerlijk zeggen dat die hersenkronkels van die Darwin mij gestolen kunnen worden. Wij zijn een boven de natuur staande levensvorm! Het boek van die kerel is godslasterlijk. Kijk monsieur, we zijn gearriveerd bij uw voorouders: de mensapen.’
‘Kom, pakt u mijn arm, dan wandelen we verder. Nu niet meer loslaten.’
‘Voelt u mijn pols kloppen?’
‘Ja.’
‘Het is de opwinding om hier te lopen. Hoe lang blijft u in Parijs?’
‘Daar heb ik nog geen besluit over genomen.’
‘Mocht u tijd hebben, dan moet u even de winkel van Deyrolle binnenlopen. Bij de taxidermist in de Rue du Bac kunt u een chimpansee, gorilla of orangoetan kopen.’
‘Zei u kopen?’
‘Mits u voldoende francs op zak heef! Via een houten trap achter in de winkel belandt u op de eerste etage in een curiositeitenkabinet. Boven aangekomen wordt u omringd door ladenkasten met de meest exotische vlindersoorten met onuitsprekelijke namen, vitrines met kleurrijke vogels, sokkels met Siberische tijgers, zebra’s, ijsberen… U kunt het zo gek niet bedenken of bij Deyrolle is het te koop! Ik heb nog even overwogen om mijn overleden poes Zizi bij Deyrolle te laten prepareren, maar Édouard vond dit een absurd idee. Achteraf kreeg ik spijt dat ik naar hem had geluisterd.”

einde citaat...

Musée de la Vie romantique

In de Rue Chaptal, in de wijk Montmontre, ligt een pareltje van een museum: het Musée de la Vie Romantique. Het is even zoeken, want het museum ligt niet direct aan de straat. Sla bij huisnummer 16 de smalle steeg in en na slechts 50 meter staat u op een paradijselijke plek. U staat voor het woonhuis en atelier van de Hollandse kunstschilder Ary Scheffer. Hier ontving hij zijn vrienden en tijdgenoten. Bezoek het huis en verbeeld u dat u in de negentiende eeuw loopt.

Bekijk de gipsen afdruk van Chopins hand en een haarlok van zijn maitresse George Sand. Ze waren hier vaak te gast, evenals Édouard Manet en zijn geliefde Suzanne Leenhoff. Bij mooi weer is er een heerlijk buitenterras om wat te drinken of te lunchen. Even weg uit de drukte van Parijs.

Hotel Renan-Scheffer

16, Rue Chaptal
75009 Parijs
00 33 (0) 1 55 31 95 67
openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-18.00 uur
Metro: Saint-Georges

Metrobrug Passy
Boek Madame Manet, Cimetière de Passy, hoofdstuk 15

Een van de allermooiste Parijse metrobruggen is te vinden bij metro Passy (metrolijn 6), valkbij het intieme kerkhof van Passy, waar Manet en Suzanne samen begraven liggen. Het metrostation ligt zowel ondergronds als bovengronds. Stap bij Passy uit de metro en wandel, nee, liever flaneer als een echte boulevardier over de metrobrug. De brug werd gebouwd in 1903 en is met zijn bogengalerij en sierlijke lampen een juweeltje. Een locatie waar heel wat legendarische speelfilms zijn opgenomen.